Tipuri de Coaching Executiv

Florin Șomodi, Business Coach

7 August 2017

Primesc intrebari de la cunoscuti si colaboratori referitor la ce inseamna coaching si la ce foloseste concret, catre ce este directionata investitia intr-un contract de coaching corporativ. In paralel, colegi coachi imi lanseaza semnale legate de lipsa deschiderii si de incredere a unor colegi din bransa managerilor de resurse umane fata de coaching. Mai jos gasiti cateva tipuri de executive coaching si ce presupune fiecare iar in articolele viitoare voi reveni cu ceea ce inseamna Return on Investment pentru executive coaching, date statistice si formule de calcul.

 

Coachingul pentru dezvoltare de abilitati si competente noi

Se adreseaza unei nevoi specifice, de exemplu comunicarea cu echipa de management, si se conecteaza cu provocarile curente ale executivului. Implica coaching in jurul unei abilitati specifice, atitudine sau comportament si de indata ce provocarea este abordata apar si primele imbunatatiri la nivel de performanta. Un al texemplu ar fi coachingul unui executiv in vederea livrarii unei prezentari, sau a conducerii unei negocieri de contract. Acest tip de coaching tinde sa fie limitat si circumscris temei anuntate mai sus. De indata ce executivul a invatat noua abilitate coachingul e incheiat.

 

Coachingul pentru performanta

Acest tip de coaching adreseaza subiecte mai largi legate de eficienta executivului in rolul curent. In buna parte, executive coachingul implica coachingul pentru performanta. Adreseaza competentele necesare pentru pozitia curenta din corporatie precum team leadership,  abilitati de motivare a angajatilor, etc.

 

Coachingul pentru dezvoltare

Scopul acestui tip de coaching este de a-l ghida pe client la urmatorul nivel de dezvoltare. Aceasta implica analiza abilitatilor necesare in viitor, comparativ cu abilitatile utilizate in prezent. Ar putea implica uitarea, reinvatarea proceselor care au fost utile pana in prezent si care pot deveni slabiciuni ce il pot sabota in viitor.

In general, focusul este pe dezvoltarea carierei executivului si urmarirea unor progrese specifice. Poate implica coachingul pentru pentru o noua pozitie venita ca promovare sau poate fi asociata cu o relocare, restructurare sau reorganizare a companiei.

 

Coachingul pentru o agenda specifica a executivului

Este tipul de coaching cel mai adesea legat de rolul de lider al executivului. Cel mai adesea este o relatie de coaching on-going cu intalniri regulate dar nu neaparat.

Poate implica viata privata a executivului (mentinerea sanatatii, dezvoltare spirituala). Uneori pentru astfel de subiecte este necesar acordul companiei sponsor deoarece unele companii platesc doar pentru coaching pe subiecte strict legate de subiecte de munca.

Coachii accepta totusi ca orice aspect al vietii ce afecteaza performanta muncii prin urmare orice tema relevanta poate face subiectul procesului de coaching.

Cand procesul de coaching se deruleaza pentru o agenda specifica a executivului, coach-ul poate sustine liderul sa se detaseze de subiectele comune si sa-l ghideze atunci cand provocarile devin extrem de dificile sau cand liderul ramane singur.

 

Surse: Noble Manhatthan

Comments

comments